Прокуратурата привлече като обвиняеми ало измамниците от село Градище

Продължават процесуално-следствените действия по случая

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми Господин Г., на 28 г., и Галя П., на 26 г., и двамата от село Градище, за това, че са възбудили и поддържали заблуждение у другиго с цел да набавят за себе си имотна облага и с това са причинили имотна вреда – престъпление по чл. 210 ал. 1 т. 2 и т.4 във връзка с чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

От извършените процесуално-следствени действия са били събрани доказателства, че двамата са съпричастни към извършване на измама спрямо 68-годишна жена от гр. Пловдив, като й причинили имотна вреда от 2 000 лева. По същото досъдебно производство са задържани с мярка за неотклонение „задържане под стража“ още две лица.

Установено е, че на 23 юли 2016 г. пострадалата получила телефонно обаждане от непозната жена. Тя се представила за нейната племенница, която живеела и работила в Германия. Обяснила, че изпраща в България колет със спестяванията си от 32 000 евро по куриер на име Иван Иванов. „Племенницата“ помолила пострадалата да плати митническите такси за освобождаването на пратката. Жената обяснила, че има 2 000 лева и се съгласила да свърши услуга на роднината си. По-късно по телефона на пострадалата се обадил мъж, който се представил за Иван Иванов и поискал 3 200 евро за освобождаване на пратката. Жената отговорила, че не разполага с тази сума и предала 2 000 лева, като записала и съобщила по телефона номерата на банкнотите. В хода на разследването е установено, че телефонните разговори с пострадалата жена били провеждани от двамата обвиняеми.

Те са задържани на 4 август, когато се явили в полицията в гр. Левски, след като били обявени за национално издирвани по досъдебното производство.

Обвиняемите Господин Г. и Галя П. са в ареста за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив продължават процесуално-следствените действия по случая.