Прокуратурата предаде на съд шофьор, причинил верижна катастрофа със загинал

Инцидентът станал на път Бяла - Ботевград, в близост до Долни Дъбник

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 35-годишен шофьор, нарушил правилата за движение и причинил верижна катастрофа, при която е загинал един човек - престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в” вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Обвинението срещу Илиян Г. е за това, че на 09.12.2015 г. на път Бяла-Ботевград, в близост до гр. Долни Дъбник, обл. Плевен, при управление на товарен автомобил „Фолксваген“, нарушил правилата за движение по пътищата, като водач не е контролирал непрекъснато пътните превозни средства, което управлява и по непредпазливост причинил смъртта на Валентина С.

На 09.12.2015 г. обвиняемият пътувал със служебен автомобил „Фолксваген“, от гр. Луковит към гр. Плевен. Когато приближил околностите на Д.Дъбник, застигнал колона от автомобили, движещи се с бавна скорост. Пред него по същата лента се движел лек автомобил „Шевролет Калос" /на задната седалка на който пътувала пострадалата жена/, а пред него - товарен микробус. В пътният участък се извършвали ремонтни работи и движението се осъществявало в една лента, като поетапно автомобилите, които приближавали били спирани и пропускани, за да заобикалят участъка. Водачът на товарения микробус приближил последния спрян автомобил и спрял. Зад него спрял и лекия автомобил „Шевролет Калос“. Обвиняемият, управлявайки товарен автомобил „Фолксваген“, също се приближавал към колоната от спрели автомобили. Движел се със скорост от 95,36 км/ч. В този момент той отклонил вниманието си от пътя, като вдигнал капак и погледнал в отделение намиращо се между двете седалки, за да си вземе закуска. В резултат на това невнимание не успял да спре и блъснал отзад намиращия се пред него лек автомобил „Шевролет Калос“, който от своя страна блъснал товарния автомобил пред него, след което се завъртял и излязъл от пътното платно.

В резултат на произшествието е причинена смъртта на возещата се на задната седалка жена, която получила несъвместими с живота травми. Причинени са имуществени вреди на трите автомобила - на лек автомобил „Шевролет Калос“ в размер на 3700 лв., на товарен автомобил „Фиат Добло” в размер на 1840лв. и на товарен автомобил „Фолксваген Крафтър“в размер на 18 950лв.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд-Плевен.