Отличиха четвъртокласничка от СОУ "Иван Вазов" в Национален конкурс за детска приказка

Елица Лилова получи сборник с наградените творби и грамота от кмета на София Йорданка Фандъкова

Ученичката от IV "б" клас на СОУ "Иван Вазов" Елица Лилова беше отличена в петото издание на Националния детски конкурс за авторска приказка "Ще ти разкажа приказка", информираха от училището. Конкурсът е организиран от дирекция "Култура" на Столична община в партньорство със Столична библиотека и Регионален инспекторат на образованието – София. Той е част от календара на културните събития на Столична община и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2016 година.

Над 800 детски приказки бяха оценявани от авторитетното жури с председател писателят Георги Константинов и членове: поетесата Петя Йотова, Станислав Георгиев – старши експерт по български език и литература в Регионален инспекторат по образованието София – град, Нели Горанова – главен експерт в дирекция „Култура“ на Столична община.

Наградените творби са издадени в сборник, илюстриран от известни български художници. Предговорът към сборника и текстът на корицата са написани от деца, участници в конкурса и наградени със специални отличия.

Малката писателка от Плевен за първи път участва в конкурса и приказката й "Дърварят и златните трески" не остава незабелязана от журито. Вазовското момиче участва в Приказната вечер за връчване на наградите и получи сборник с наградените творби и грамота от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Това не е първата литературна награда за четвъртокласничката, отбелязват от СОУ "Иван Вазов" на своя официален сайт. Миналата година разказът й "Момчето, книгите  и птиците“ беше сред двадесет и седемте отличени творби в XXXII Национален радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри" на БНР. Тази година отново участва в него и пак е сред отличените.

Класният ръководител на Елица, Станка Ненчева, разкрива, че скромната и талантлива ученичка дава полет на въображението си и още през лятото след първи клас, когато записва приказките си и разказите си в една тетрадка, която й представя в началото на втори клас.