Плевенско участие в националните чествания в Панагюрище

Споменът за априлската епопея беше възкресен от патриотите

На 1 май в Панагюрище, по повод националните чествания на 140-ата годишнина от Априлското въстание, 8 представители от регионалният клон в град Плевен на Национално дружество "Традиция", взеха участие в историческата възстановка "Мъжество и саможертва", информира Милен Първанов - секретар на Регионален клон – Плевен на НЦТ.

Споменът за априлската епопея беше възкресен от патриотите на Национално дружество "Традиция” от регионалните клубове от цялата страна. Възстановките на славните събития от историята на България е традиция, подържаща българския дух и почитаща паметта на героите ни.

Априлското въстание избухва на 20 април 1876 година (1 май по нов стил), като първата пушка гръмва в Копривщица. Център на въстанието е Панагюрище, където на 22 април е обявена свободата и е съставено привременно правителство с председател Павел Бобеков.

Поради прибързаното обявяване на бунта, недостигът на оръжия и липсата на съгласуваност в действията на въстаниците, Априлското въстание не успява. Жестокото му потушаване и отзвукт на зверствата в Европа стават повод за Цариградската конференция. Решенията й са първото международно признание за правото на българите да имат своя държава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България две години по-късно.