Сградата на читалището в Коиловци се нуждае от ремонт

Общински съветници от ГЕРБ – Плевен с изнесена приемна в селото

Мартин Митев, председател на Общински съвет – Плевен от ГЕРБ и общинският съветник Христослав Михайлов се срещнаха с жители на село Коиловци по време на изнесената приемна в селото.

Основният въпрос, който беше поставен пред общинските съветници бе окаяното състояние на сградата на местното читалище. Преди година след като покривът се сринал, предишното ръководство на община Плевен отпуснало средства и покривът е основно ремонтиран. Вътре сградата обаче се нуждае от ремонт. Пада мазилката от таваните, плесен и мухъл има по всички стени, както на младежкия клуб, така и в книгохранилището, и в стаята с музейната сбирка с автентични носии, инструменти и уреди, по коридорите и стълбите. От читалището досега за ремонти и оборудване не са искали средства от Общината. Реализирали са редица проекти, с които са успявали да поддържат добрия вид на сградата. Сега вече са изчерпали възможностите за кандидатстване по проекти и търсят съдействие от община Плевен.

Жители се оплакаха и от бездомните кучета по улиците на селото, които плашат децата. Мартин Митев обясни, че в момента се подготвя нова процедура за разкриване на приют за кучета в Плевенска община, вече са намерени подходящи помещения и вероятно в края на юни Община Плевен ще е собственик на старата ветеринарна лечебница и съвместно с неправителствена организация приютът ще бъде факт.

По време на приемната от Коиловци се поинтересуваха, как малки населени места, като тяхното, може да кандидатства за финансиране по проекти и ще има ли отново програми по временна заетост.