Изложба “Българската армия – униформи и оръжия през вековете" откриха в ПГРТО – Плевен

Представената експозиция има своя мисия – да събуди историческата памет

В могофункционалната зала за кетърингови събития и презентации в база “Орион” на ПГРТО – Плевен бе открита изложба “Българската армия – униформи и оръжия през вековете”. Идеята на организаторите – Димитър Руски – запален колекционер, учител по история в Професионалната гимназия по механоелектротехника – Плевен и Бойко Аспарухов – негов колега от ПГРТО – Плевен, бе да отбележат 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание. На откриването присъстваха директорите на двете гимназии, учители и ученици, информират от ПГРТО.

В изложбата има автентични униформи на български офицери и оръжия от различни епохи, част от личната колекция на Димитър Руски. Историческите костюми са създадени въз основа на сведения за времето и събитията, с които са свързани. Силно впечатление на посетителите направиха униформата на казак, ямурлукът, българските и турските носии от епохата на Възраждането. Голям интерес у учениците предизвикаха оръжията от различните епохи, войнишката каска и печатът на Привременното правителство на БРЦК.

Представената експозиция има своя мисия – да събуди историческата памет, да припомни величието на българския дух и да роди светли патриотични чувства в сърцата на младото поколение.