По отсечката на "Хемус", за която поръчката бе спряна, все пак ще се кара със 140 км/ч

Измененията на проекта ще доведет до икономии от 200 млн. лв. или една четвърт от предишната цена

По отсечката на магистрала "Хемус" между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч, обществените поръчки за строителството на която бяха отменени, все пак ще може да се кара с максимално разрешената в България скорост от 140 км/ч. В това увери шефът на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред "Дарик радио", пише "Дневник".

Премиерът Борисов спря поръчката през февруари заради съмнения, че може да е нагласена, а впоследствие беше дадено и друго обяснение - че проектът е прекалено скъп за изпълнение. "Сега препроектираме, ако минем през друго трасе, ... ако махнем тази голяма лента между двете платна, ако намалим скоростта на 120 км/ч., радиусите на завоите са намалени и това води до намаляване на цената на строителството", беше казал Борисов дни след спирането на поръчката.

Лазаров обясни, че измененията на проекта ще доведет до икономии от 200 млн. лв. или една четвърт от предишната цена. В същото време, по думите му, възможността за движение с максимално разрешената скорост от 140 км/ч ще остане. Това е така, защото при проектирането се залага по-висока реална скорост от разрешената. Например, при първия проект се е допускало, че по отсечката ще може да се кара безпроблемно със 170 км/ч - неоправдан лукс според Лазаров. Той даде друг пример и с вече изградения участък до Ябланица, проектиран за максимални 120 км/ч.