Започна кампанията "Чудесата на България"

"Богатството на Северозапада" включва най-значимите обекти и атракции в Плевен и още седем града

Стартът на инициативата "Чудесата на България" бе даден в РИМ - Враца с дискусия на тема "Чудесата на Враца и Северозапада. Нови възможности за развитие на културно-историческия туризъм и икономиката в региона". Участие в нея взеха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, областният управител на Враца Малина Николова, съветникът на министъра на културата проф. Николай Овчаров, кметът на града Калин Каменов, кметове от други населени места от региона, представители на Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Всички присъстващи на форума се обединиха около идеята, че трябва да се работи за популяризирането на България и в частност на Северозапада, като целогодишна туристическа дестинация. Целта е привличането на повече туристи.

На национално ниво са разработени 8 културно-исторически дестинации, като една от тях носи името „Богатството на Северозапада“. Тя включва най-значимите обекти и атракции в градовете Враца, Видин, Белоградчик, Чипровци, Берковица, Вършец, Мездра и Плевен.

По време на срещата бяха направени и няколко конкретни предложения. Едно от тях е организирането на изложба „Чудесата на Северозапада” и представянето на Рогозенското съкровище в Европейския парламент в Брюксел по повод Деня на Съединението 6 септември.

"Спечелихме проект по програма COSME за популяризиране на българските ЕДЕН дестинации, сред които е и Враца”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Финансирането е в размер на 70 хил. евро и предстои в следващите месеци да се организира професионален тур в региона, както и да се подготвят рекламни видеоклипове за дестинациите.

"Никога не бих се съгласила за Северозападния край да се говори в минало време, защото, за да ги има всички тези археологически ценности, които се съхраняват в музеите на този край, и за да се покаже уникалната природа, заслугата е на хората, посветили професионалния си път, гражданските си ангажименти и лично отношение към съхраняването, представянето и популяризирането на това богатство", заяви председателят на парламента Цецка Цачева. "Проблемите на Северозападна България не са малко в днешния ден, те много често присъстват в пленарната зала на Народното събрание, тук присъстват едни от най-активните народни представители, които поставят тези въпроси", посочи Цачева.