Извършват безплатни неврохирургични консултации в ДКЦ 2 и 3

Целта е да може да се разбере пациентът има ли показания за операция или не

Доц. д-р Йордан Панов, дм, началник на Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен, ще преглежда в понеделник и четвъртък безплатно пациенти, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Според него прави впечатление, че се увеличават пациентите с неврологични и неврохирургични проблеми, а Клиниката по неврохирургия е единствената, която обслужва населението на Северна България.

"Броят на пациентите расте, първо защото Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ-Плевен остана единствената клиника в Северна България, която може да поеме цялата патология от детска възраст до старини, като изключвам черноморският регион и Варна. Патологията се увеличава и поради друга причина. С новите методи на диагностика и лечение, но и с квалификацията, която имаме може да кажем, че разширяваме видовете интервенции, които прилагаме и извършваме. Те се с отличен резултат. Като започнем от най-честите операции – от шипове при болни, които имат тежко стеснение на гръбначния канал в шийната или поясна област. Често пациентите пристигат при нас инвалидизирани, на колички или патерици, което е недопустимо. Поставянето на диагноза е възможно с едно изследване с ЯМР, а операцията не носи риск, а добрите резултати са 99 %. Също се увеличава и броят на болните, които се оперират от мозъчен кръвоизлив. Това са най-честите заболявания, които убиват или инвалидизират хората. За тях единственият шанс е навременната неврохирургична намеса. С една добра организация успяваме да поемем от няколко области болните с тези спеши състояния, като мозъчен кръвоизлив. Стандартна операция е и дисковата херния, като се оперира единствено и само когато има показания за това. Уверявам ви, че пациентите започнаха да осъзнават къде трябва да се оперират. В Плевен, ние не правим компромиси с медицинските показания. Нито ги разширяваме, нито ги омаловажаваме, за това и резултатите ни са отлични. Решили сме да сведем неврохирургичната помощ близо до пациента и хората, които трудно намират достъп до нея. В тази връзка, това което аз като специалист съм решил и давам от себе си, са безплатни консултативни неврохирургични прегледи. Те са на ниво ДКЦ-та, тъй като в тях се концентрират пациенти. В извънболничната помощ често семейните лекари се сблъскват с трудността да придвижат напред пациента, който трябва да получи друг вид специализирана помощ", споделя доц. Панов.

"На идеята ни откликнаха ръководствата на ДКЦ 2 и 3 в Плевен. За това провеждам подобни безплатни консултативни прегледи всеки понеделник от 14,30 ч. в ДКЦ 2, а в четвъртък отново от 14,30 ч. в ДКЦ 3. Всеки, който има нужда от специализирано или второ мнение може да ме потърси, като си запише част на съответната регистратура. Целта е да може да се разбере пациентът има ли показания за операция или не, както и диагностично за това ли се лекува. За това прегледите са безплатни, за да знаят хората, че в тях няма търговски елемент и спокойно могат да се консултират със специалист”, допълва той.