Кметът Спартански: Колкото и да чистим, ако не пазим – няма да има ефект

На 4 април ще бъде обявен график за пролетно чистене по квартали

Граждани, представители на мотоклуб "Огнени сенки", третокласници от ОУ "Лазар Станев”, работници от временната заетост започнаха почистване на коритото на Водната каскада днес. Идеята и призива за участие са лично на кмета Георг Спартански, който пръв започна работа, информират от пресцентъра на Община Плевен.

"С тази инициатива искам да покажа, че вместо да пишем в социалните мрежи и само да се оплакваме, е по-добре всеки от нас да си изчисти градинката пред блока или къщата и тогава нещата ще са много по-прости. Няма да хабим енергия да се оплакваме в медиите, а ще си свършим работата. Тогава ще имаме основание да се гордеем и да участваме в класации от рада на „Най-добър град за живеене” – класация, в която отказах да включа тази година Плевен именно заради състоянието на чистотата, най-вече на тази в междублоковите пространства и там, където живеем. Фирмите извозват контейнерите, но това, което сме нахвърляли в градините между блоковете или виси по клоните на дървета и храсти, нито една фирма не го е причинила. И вместо да се оплакваме, по-добре да не мърсим – за да не чистим. Призовавам плевенчани и предвид идващия месец април, в който традиционно се подемат кампании за почистване, да го правим не само един ден, много по-евтино е да пазиш чисто”, беше категоричен Спартански.

Той обяви, че на 4 април, понеделник, ще бъде обявен график за пролетно чистене по квартали, където ще бъдат осигурявани допълнителни съдове за смет на определените дати. Гражданите, които имат желание да живеят в чиста околна среда, ще могат да се освободят от ненужните вещи и от отпадъците покрай жилищата си. "Така Плевен ще заприлича на това, което искаме, но с активното съдействие на всички ни, иначе не става. Това е и моето послание към жителите на града ни”, допълни кметът.