Ало, Спартак, има ли пилот в самолета?

В клуба цари пълен хаос от върха – до дъното

Спартак (Плевен) записа втора загуба след подновяването на "Б" група, а треньорът Роберт Петров хвърли оставка с обяснението, че повече не може да продължава да работи в тази обстановка. Нещо повече - той няма желание да остане в клуба под каквато и да е форма.

В последните 2-3 месеца почитателите на футбола в Плевен се наслушаха на какви ли не обещания от новия стар спонсор Иван Динов, който се пръкна след изборите като месия. Едва ли е имало някой, който да не бъде скептичен към всичките му приказки от 1001 нощ, като се има предвид случилото се при предишния му престой в клуба. За съжаление нещата към днешна дата не изглеждат никак розови, а оставката на Роберт Петров е още по-ясна индикация, че хаосът в клуба продължава.

Резултатите не са проблема. Нека това е пределно ясно. Нормално е при сформиране на изцяло нов състав и непълноценна подготовка той да има нужда от достатъчно време за обиграването си. Проблемите са другаде и се трупат със страшна сила.

Още в началото на годината двама от бившите играчи на Спартак - Васил Шопов и Кристиян Григоров разкриха неприятни неща за случващото се в клуба. Григоров заяви в интервю за Plevenutre.bg, че са били подведени от кмета и оставени без пари за коледните и новогодишни празници, което довело и до напускането му, както и на останалите футболисти. Изграден и боеспособен тим, който отстрани Славия за Купата на България и направи нелоши изяви в началото на есенния полусезон, бе разбит за кратко време.

Малко след това бившият капитан на Спартак Васко Шопов бе красноречив, заявявайки в интервю за livesport.bg, че е под достойнството му да коментира човек като Иван Динов и искрено съжалява, че той е застанал начело на клуба,

Към това може да добавим и спорното минало на бизнесмена в Спартак (Варна)... Но... Окей, окей. По-добре някакъв спонсор, отколкото никакъв, нали така?

Последва избирането на членове на УС на клуба, от което замириса още повече. Преди изборите Георг Спартански не спираше да говори за една "клика", която е узурпирала властта в Плевен и заради това се кандидатирал за кмет. За съжаление месеци по-късно става ясно, че в местната управа е сформирана една нова клика (съставена от познати стари муцуни). Пример за това са част от хората, които попаднаха в този УС. Нищо лично към всеки един от тях, но и на децата в детската градина им е ясно по какви критерии са избрани.

Гръмко прокламирана селекция съпътстваше зимната подготовка на плевенчани. През ден бяха обявявани имена на килограм, но впоследствие част от тях си тръгваха със скоростта на Шумахер от бокса, оказвайки се накрая в други тимове. Слава Богу, намериха се и такива играчи, които да повярват и да останат.

Феновете с право недоволстват и за пълната дезинформираност, която цари в клуба. Спартак разполага ли с пресаташе или не, не става ясно? Новини от кухнята на клуба се появяват на определени места, вместо всички плевенски и спортни медии да бъдат регулярно информирани едновременно. Във фен-форума на Спартак дори подозират, че някой от клуба заработва допълнително в електронни медии, пишейки под псевдоним. Още по-фрапантното е, че дори в някои клубове от "В" група нещата в това отношение са по-подредени. Там дори разполагат и с официални клубни сайтове или официални страници във Фейсбук, които ежедневно се поддържат и обновяват.

През последните седмици пък се стигаше и до други абсурдни ситуации, в които президент, треньор и зам.кмет по спорта говорят коренно различни неща, което допълнително забавлява (или натъжава) зажаднелите за футбол запалянковци в Плевен. Днес чуваме: "Ще налагаме млади кадри", утре: "Взимаме французи на проби".

В момента Спартак прилича на стадо овце, но без водач. Няма го и кучето пазач. Може да поставим въпроса и така: Има ли пилот в самолета? По всичко личи, че никой в този самолет не знае какво прави и няма представа какво се случва. Лошото е, че вече имаме и първият парашутист в лицето на Роберт Петров. И въпросът е дали още някой няма да скочи след него.