Турска и италианска компания обжалват търга за "Хемус"

Жалбоподателите не са поискали спиране на процедурата

Класирането в търга за дострояване на две отсечки от магистрала "Хемус" с дължина 59 км и на цена от почти 1 млрд. лв. се обжалва от две чужди компании, пише "Капитал Daily" в днешния си брой като се позовава на справка в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Първата позиция – за участъка Ябланица – Угърчин, се оспорва от класираната на трето място италианска компания "Серенисима конструциони". Втората - за отсечката между Угърчин и Плевен, се обжалва от отстранената турска компания "Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет".

За изпълнители бяха избрани обединение "АМ Хемус лот 1" ("Джи Пи груп", испанските "Конструксионес Табоада и Рамос","МР сивил уъркс" и проектантската "Трансконсулт-22") и обединение "ПСТ Хемус 2" ("ПСТ груп", "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро алианс тунели").

Жалбоподателите не са поискали спиране на процедурата, така че държавата може да сключи договори с избраните изпълнители, ако реши.

Италианската и турската компания, обжалващи класирането, дадоха едни от най-ниските цени за изпълнение. Офертата на отстранената "Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет" за 36 км отсечка от Угърчин до разклона за Плевен и Ловеч е с 50 млн. по-ниска от класираната на първо място на свързваната с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка строителна компания "ПСТ груп" и партньорите й.

"ПСТ Хемус 2" предложи минимална цена от 479.3 млн. лева за строежа и максимална 499.9 млн. лв. Цената на обединението на "Джи Пи груп" е 277.4 млн. лв., но не повече от 297.9 млн. лева без ДДС. Така двата участъка излизат в най-добрия случай 756.7 млн. лева без ДДС. Прогнозната цена в обявлението на конкурса беше двойно по-ниск, пише dnevnik.bg.