В навечeрието на Коледа: Плевенчанка в мозъчна смърт спаси три живота

Животът

22-12-2015, 20:45

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевенчанка в мозъчна смърт стана донор и спаси двама души

Пациентите мъж на 51 години и две жени на 40 и 43 години са в добро постоперативно състояние

В навечeрието на Коледа трима българи бяха върнати към нормален живот с трансплантации. На 21 декември в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” АД 53-годишна жена от Плевен изпада в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив. Въпреки тежката загуба, нейните близки вземат благородното решение да дарят органите и така да бъде спасен животът на тежко болни пациенти.

Една чернодробна трансплантация е извършена във Военномедицинска академия, а двете бъбречни трансплантации в УБ "Лозенец". Пациентите мъж на 51 години и две жени на 40 и 43 години са в добро постоперативно състояние, информираха от Агенцията по трансплантации.

ИАТ и МЗ изказват своите съболезнования към близките на донора и благодарност към колегите от УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Спешна помощ и трансплантационните екипи.

Все повече българи се съгласяват да дарят органите на починали свои близки въпреки мъката си, съобщaва "Труд". Имало обаче и случай, при който сърцето на потенциален донор спряло да бие, докато роднините се решат на благородния акт. Защото въпреки постиженията на медицината възможностите за поддържане на изпадналите в мозъчна смърт не са неограничени.