Десетки плевенчани отбелязаха 138-ата годишнина от Освобождението на града

Георг Спартански и Цецка Цачева произнесоха тържествени слова

Десетки плевенчани отбелязаха 138-годишнината от Освобождението на града. Въпреки хладното време и делничния ден, гражданите намериха време за да почетат с присъствие паметния ритуал. Панихида в памет на загиналите воини отслужиха свещеници от плевенски храмове, а кметът на Плевен Георг Спартански и председателят на Народното събрание Цецка Цачева произнесоха слова по време на церемонията.

Спартански прочете стихотворениетo "Балада за низшите чинове“, на поета Георги Константинов, посветено на падналите в битката за свободата на Плевен. "Във времената, в които живеем обикновено се делим на "фили" и на "фоби". Неистово възхваляме или проклинаме събития, империи, времена, нрави... Някакси встрани от нас остават тези безименните, низшите чинове, без които няма победа, няма свобода, няма слава, няма държава. Тези, които скромно отдадоха живота си за една по-добра, свободна и европейска България", заяви Спартански в своето слово.

"Зад тази битка и тази победа стоят прости човешки съдби. В калните окопи на студените декемврийски дни войници от далечни краища са тук, за да дадат своята кръв и своя живот за нашата свобода. За свободата на Плевен и свободата на България. Трябва да помним героизма на нашите предци, които са били редом с войската-освободител в окопите. Длъжни сме да тачим паметта им, макар че за историята те са останали безименни. Ако е прав Цицерон, че онзи който не помни историята си остава дете, то ние, плевенчаните, имаме самочувствието на зрели хора", заяви Цачева в своето приветствие.