Плевен почти на дъното в класация по почтеност на местната власт

Сред аутсайдерите сме по критерий "Бизнес"

Mестната власт в София и Бургас си делят първото място по почтеност. Трети в националната класация е Стара Загора, а Плевен е почти на дъното, въпреки, че индексът е над средния. Това става ясно от първата по рода си годишна сравнителна класация на ключови институции на местната власт в България. Тя е направена от асоциация “Прозрачност без граници” с подкрепата на фондация “Америка за България”, пише "24 часа".

София и Бургас имат индекс от 3,59, Стара Загора - 3,58, Русе - 3,47 при възможен максимум 5,00. На последните места са Хасково (2,75), Варна (2,83), Видин, Кърджали с по 2,84, Силистра (2,91), Кюстендил и Пазарджик с по 2,94. Индексът на Плевен е 3,01, което го поставя на 20-та позиция, която е точно над чертата на посочените за "аутсайдери" в класацията.

Проектът “Индекс на местната система за почтеност” е тригодишна инициатива на “Прозрачност без граници” и е направен с идеята, че ефективното противодействие на корупцията в страната не може да се извърши без участието на ключови институции и социални актьори на местно ниво. Индексът ще дава ежегодна сравнителна оценка на антикорупционния капацитет, ролята на общинския съвет, кмета, общинската администрация, бизнеса, регионалните медии, неправителствените организации, съда и полицията в съответния град. Изследвани са всички 28 региона на страната.

От всички оценки по всички изследвани критерии с най-лоши позиции е бизнесът - средно за страната 2,44. София е на първо място с 3,50, следвана от Стара Загора - 3,06. Останалите областни центрове са с оценки под 3,00. Най-нискът е индексът в Ловеч - 1,94, Разград - 1,97, Плевен - 2,00.