Кметът на Червен бряг ще преговаря за спешно преместване на Районния съд

Кметът на община Червен бряг инж. Данаил Вълов ще преговаря с Министерството на правосъдието и с Висшия съдебен съвет за предоставяне на подходяща сграда за Районния съд в града. Това решиха на заседание общинските съветници. Предложението е по повод спешното искане на председателя на Районен съд Червен бряг Виолета Николова за извънредно свикване на Общинския съвет, на което да бъде обсъден въпросът за сградния фонд на съда.

Николова настоява да се намери подходяща сграда в центъра на града, за да се запази съществуването на съда предвид реорганизацията на районните съдилища.

"Червен бряг има големи предимства да запази съда си, защото се намира в центъра на общината и отговаря на критерия районният съд да се достига за 60 минути с обществен транспорт. Колегите обаче работят под санитарния минимум“, призова Николова и поиска да се прецени внимателно кое е по-удачно - дали се строи наново, или да се ремонтира съществуваща сграда.

В момента в Районен съд Червен бряг работят 4-ма съдии, като следващата година един от тях ще се пенсионира. По натовареност на магистратите с дела на месец той е втори в областта след Окръжния съд в Плевен.

Сградата, в която се помещава Районният съд в Червен бряг, е съсобственост на Министерството на правосъдието и на общината. Построена е през 1936 г. за жилищни нужди и няма възможност за преустрояване и разширяване.

По време на публичното обсъждане на бюджета за 2016 г. на 30 ноември кметът Данаил Вълов заяви, че според него най-подходящото място за съдебна палата на общината е сградата на бившия ГУМ.