Нови постижения в областта на изкуството за Вазовци

Преподавателката им по изобразително изкуство г-жа Росица Симова оказа голяма помощ и подкрепа

Както вече писахме, СОУ "Иван Вазов" получи приз от изложбата "Централен Балкан – с очите на младостта”, открита на 6 ноември в Художествената галерия "Христо Цокев” в Габрово. Той беше организиран от Дирекция Централен Балкан и бе посветен на годишнината от създаването на защитената територия. Парк "Централен Балкан" съществува от 31 октомври 1991 и е един от трите национални парка в България, на чиято територия се разполагат 9 резервата. Целта на конкурса бе да се популяризира името на националния парк и с художествени средства да се пресъздаде красотата и разнообразието на съхранената дива природа, както и да се покаже неговия уникален образ през погледа на младите творци.

В събитието участваха ученици от цялата страна на възраст от 14 до 19 години, разделени в две групи. В първата група се оценяваха рисунките на участниците от общообразователни училища и обслужващи звена в системата на МОН, а втората група бе за учениците от специализирани училища, гимназии по изкуства и школи по изобразително изкуство. Творбите бяха разделени в три категории: изобразително изкуство, приложно изкуство и сувенири.

От плевенското училище съобщават и подробности за успеха на Вазовци. С рисунки са участвали: Ема Петрова Иванова- 11 З клас, Виктория Неделинова Иванова - 9 З клас, Кристина Драгомирова Горанова - 9 М клас, Кристиана Михайлова Ламбиева -9 З клас, Мелиса Валентинова Герганова - 9 Б клас, Михаела Анатолиева Александрова - 9 Б кла.

Преподавателката им по изобразително изкуство госпожа Росица Симова оказала голяма помощ и подкрепа. Заедно подбрали подходящи цветове за паспарту /рамки/ на всяка от рисунките и обсъдиха възможните заглавия на творбите. Младите художници пресъздали невероятната природа на Централен Балкан и всяка картина се отличавала със своята красота и креативност.

Виктория Иванова представи две творби - „Звездното небе“ и „Път към върха ", а Кристиана Ламбиева участва с картината ,,Природна красота“. Мелиса Герганова показа таланта си с „Есента дойде“, картина, която се отличава с богатството си от цветове и невероятното им преливане. Ема Иванова впечатли със заглавието „Човек и природа - едно цяло“. Кристина Горанова представи едно нова начало, изобразявайки първите мигове на млада сърничка в творбата си „Един нов живот“. Михаела Александрова реши да работи графика в картината си „Хижата при стария орех".
Класирането се извърши от компетентно жури, включващо професионални художници и представители на организаторите.

В конкурса участваха общо 117 творби от 21 училища, школи и читалища от 14 населени места: Габрово, Плевен, Трявна, Троян, Казанлък, Калофер, Дряново, Варна и др.

Първо място заслужено бе връчено на Кристина Горанова, а Мелиса Герганова спечели поощрителна награда. Припомняме, че СОУ "Иван Вазов" получи и допълнителна награда: Почетна грамота от Дирекция "Национален парк централен Балкан" за най-успешно представило се училище.