Висок интерес предизвика представянето на книгата "Каймакъ-Чаланъ"

Плевен Лайф

21-10-2015, 13:26

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Плевен ще бъде представена новата книга "Каймакъ-Чаланъ"

Цецка Цачева заяви, че написването на книгата е съвременен патриотизъм

Висок интерес предизвика представянето на книгата на Красимир Узунов - президент на информационната агенция „Фокус” - „Каймакъ-Чаланъ” в Плевен. На събитието, организирано от Община Плевен, присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, ген.-майор Константин Попов - заместник-началник на отбраната, адмирал Пламен Манушев - народен представител, генерал Стоян Топалов – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на НВ военни училища, историци, общественици, информират от местната администрация.

Първият том на книгата презентира адм. Пламен Манушев. Той посочи, че книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е монументален труд за битка, която незнайно как сме забравили. Повествованието обхваща един много малък период от Първата световна война(1914-1918 г.) и описва периода от включването ни във войната от 1 октомври 1915г. до 5 октомври 1916 г. По думите му дори във военните среди малцина са тези, които са знаели какво се е случило там по време на епичната битка. „Благодарение на инициативата на Агенция и Радио „Фокус“ започнаха да звънят роднини на загиналите на Каймак-Чалан.”, посочи още адм. Манушев.

Той прочете имена на героично сражавали се и загинали в битките офицери и воини, чиято памет беше почетена със ставане на крака и едноминутно мълчание от присъстващите.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че написването на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е съвременен патриотизъм. Ако ние успеем днес в нашите деца, в нашите внуци да продължим една искрица от този огън отпреди 100 години, познавайки историята, да им я поднесем по един достъпен начин, ако успеем със средствата на изкуството да запазим историческата памет жива, това ще е от голямо значение, подчерта Цецка Цачева.

Авторът беше приветстван още от ген.-майор Константин Попов, ген. Стоян Топалов, Атанас Илев, писателя Пелин Пелинов. Тази книга е предизвикателство към националната ни памет и поклон пред българската душа. От нас зависи да съществуваме не само като територия на картата, а да се обединим като народ - така, както предците ни са го направили преди сто години, каза авторът Красимир Узунов. Очаква се вторият том да излезе от печат след около месец.