Вижте агентите на ДС – кандидати за кметове в Плевенско

7 кандидат-кметове в региона са били съпричастни към бившата Държавна сигурност

Сайтът desebg.com публикува пълен списък с имената на обявените от Комисията по досиетата (решение №2-566 от 15 октомври 2015 г.) общо 267 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, които са регистрирани от ОИК като кандидат-кметове на предстоящите мести избори идната неделя – 25 октомври 2015 г. Сред изброените има и "представители" на Плевенска област.

В списъка най-сериозен интерес буди името на кандидата за кмет на Плевен Христофор Петков Дочев, който е издигнат от партия "Глас Народен". Той е работил към структурата на ОУ на МВР-Плевен-ДС. Редно е да се отбележи, че той вече е бил "осветяван" четири пъти.

Останалите имена са на Дарин Георгиев Кинов, кандидат за кмет на кметство Въбел, общ. Никопол, подвизавал се като агент "Васил" към ДС, управление III-II-III, управление III-Х-IV. Румен Господинов Боянов, кандидат за кмет на кметство Муселиво, общ. Никопол - агент "Искрен", който е сътрудничил на ДС, управление III-Х-IV. Стефан Петров Личев, кандидат за кмет на кметство Асеновци, общ. Левски, пък е бил осведомител под псевдонима "Захов". Тримата са издигнати от БСП.

Сред щатните служители и сътрудници на ДС е и Маркос Иванов Христанов, кандидат за кмет на кметство Изгрев, общ. Левски. Той е издигнат от АБВ. 67-годишният бивш разузнавач също е бил съпричастен към ОУ на МВР-Плевен-ДС.

Списъкът се допълва от Никола Петров Николов, кандидат за кмет на кметство Гостиля, общ. Долна Митрополия, издигнат от партия "Нова Зора", който е бил осведомител към ДС, ВКР-ВМФ-I.

Николай Петров Димитров, кандидат за кмет на кметство Чомаковци, общ. Червен бряг, издигнат от ПП "Движение за радикална промяна "Българска пролет" пък е бил разузнавач, а след това инспектор за структурите на ДС и ВГУ.