Телиш отпразнува 500-годишнината си

С тържествена церемония бе открит паметен знак, увековечаващ значимата годишнина

С тридневни чествания в Телиш отбелязаха 500 години от появата на първите писмени сведения за селището, съхранени в османските данъчни регистри, информират от Община Червен бряг.

Началото бе поставено с представяне на книгата „Протестите в село Телиш” – като символ на едно от най-големите изпитания от последните десетилетия, пред което бяха изправени телишчани. Автори на четивото са о.з. полк. инж. Марин Шкодров и инж. Николай Йотов, които с вещина и отговорност систематизират всички стъпки от дните на протестите през 2013 година, когато хората се обединиха около справедливата кауза да не допуснат превръщането на бившето Ракетно поделение в Телиш в бежански лагер от затворен тип. С мъдрите послания в книгата завърши прочувственото си обръщение кметът на село Телиш, Дели Дакова, която в дните на протестите бе начело на барикадите и устояваше, наравно с жителите, интересите на селището: „Тази книга трябва да стигне до нашите политици, ако те я прочетат внимателно и се вгледат в нашите дела, ако се обединят така, както ние тогава, загърбвайки всякакви политически пристрастия, България ще тръгне напред”, каза г-жа Дакова.

Празниците в село Телиш продължиха и на следващия ден, когато с тържествена церемония бе открит паметен знак, увековечаващ значимата годишнина. Автор и изпълнител на идейния проект е скулпторът Стефан Стефанов, директор на единственото на Балканите кеменоделно училище в село Кунино.

Да уважат събитието в Телиш бяха народният представител инж. Пламен Тачев, дарил средствата за изграждане на паметника, почетните граждани на Телиш, сем. Гуричеви и инж. Шкодров, общински съветници, представители на общинската администрация и още много гости и жители на селото. Поздравителни адреси по повод честванията бяха изпратени от председателя на Народното събрание, Цецка Цачева и от областния управител на Плевен, Ралица Добрева.

След откриването на паметния знак всички гости бяха поканени в салона на читалището за мултимедийната презентация „Телиш през вековете”. За мото на презентацията бяха избрани стиховете на именития телишки поет Александър Калчев Родината ми всъщност е Телиш - селцето между Дунав и Балкана. Достатъчно е тук да се родиш, все тук ще ти се иска да останеш…

Част от историческите сведения в презцентацията са почерпени от новоиздадената книга за историята на селото от Валерия Железарова, затова г-жа Дакова благодари на авторката, с респект към огромния труд, който е положила при събиране и написване на този исторически документ.

Непосредсвено след това зрителите се насладиха на театралната постановка „Ретро” на самодейния читалищен колектив. Театърът е също едно от нещата, с които теличани могат да се гордеят, защото единствени в общината успяха да съхранят театралната си самодейност и ежегодно радват своята публика с нови постановки. Режисьор- постановчик бе Веселин Вълков, а в ролите влязоха познатите ни театрали – Георги Данчев, Христо Симеонов, Пепа Иванова, Даринка Василева, Даниела Върбанова и Цеца Донова.

Красив апотеоз на празниците в Телиш бе тържественият концерт-сектакъл на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България. Незабравими и вълнуващи мигове с прекрасните изпълнения на танцова формация „Алгара” и фолклорен квартет „Ладена”, формация „Армейска песен” и солистите – Емилия Валенти, Таня Дупаринова, Александър Христов, Бойка Дангова и Гуна Иванова.