Стартира акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

От 7 до 13 септември 2014 година – "Седмица за превенция на детската пътна безопасност“

С цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи, участници в движението по пътищата  - децата, през рисковия период в началото на новата учебна година ще се проведе "Седмица за превенция на детската пътна безопасност” -  от 7 септември до 13 септември 2014 година, информира МВР.

Ежегодно преди и по време на откриването на новата учебна година за гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки, и за опазване на обществения ред в и около детските и учебните заведения от Министерството на вътрешните работи се планират и реализират превантивни мерки.

С представители на регионалните инспекторати но образованието (РИО) към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини се координират, планират и проведат съвместни действия и работни срещи за набелязване на конкретни мероприятия и дейности, свързани с предстоящото откриване на новата учебна 2015/2016 година и недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата.

С директорите на всички училища и детски градини на обслужваната територия се провеждат работни срещи за съгласуване на съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на детските и учебните заведения. Ще бъдат взети предвид възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Ще се актуализират начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на МВР. В срещите задължително ще вземат участие полицейски, младши полицейски инспектори (ПИ, МлПИ) и инспектори от детска педагогическа стая. На директорите на училища и детски градини ще се предоставят актуализирани списъци с имената и телефоните на ПИ и МлПИ, обслужващи територията, на която се намира съответното заведение.

Ще  се извършат охранителни проверки на сградите на детски градини и училища в обслужваната територия. Преди и по време на учебната година при констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим в конкретни детски и учебни заведения, своевременно до началниците на РИО ще се изпращат уведомителни писма съгласно разпоредбите на чл.66, ал.2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност, като от компетентните органи изрично се изиска писмено уведомление за взетите мерки по чл.66, ал.3 от ЗМВР.

Ще се проведат работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в детски градини и училища. На срещите ще се изиска по време на инструктажите регулярно да се поставя задача на охранителите да следят за лица със съмнително поведение в и около обектите, като се уточнява начина на действие при получаване на сигнали за противообществени прояви.
Ще се създаде организация в план-разстановките на силите и средствата на структурите на МВР за откриване на учебната година на 15 септември 2015 година ще се включат полицейски служители по направления на дейност с ясни и конкретно разпоредени задачи за изпълнение по обезпечаване на обществения ред и сигурността в и около детските и учебните заведения.
На полицейските наряди ще се поставят конкретни задачи за противодействие разпространяването на наркотични вещества в районите на детските и учебните завадения. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, незабавно ще се уведомяват компетентните служби на МВР.
За ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия (ПТП) с деца през рисковия период преди и в началото на новата учебна година за времето от 1 септември 2015 година до 31 октомври 2015 година ще се организира и проведе традиционната Акция на полиция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

През периода 15 септември 2015 година – 31 октомври 2015 година с цел недопускане на пътни инциденти ще се осигури полицейско присъствие и ще се осъществява контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. При необходимост движението ще се регулира ръчно и ще се осигурява безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.

През първия учебен ден – 15 септември 2015 година, служители от "Пътна полиция", съгласувано с РИО, ще запознаят по подходящ начин присъстващите родители и педагози с рисковете за ПТП с деца и да отправят практически препоръки. Вниманието ще се насочи към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт. На родителите ще се препоръчат по-безопасни маршрути от дома до училище и обратно, а над учениците от началния курс ще се осъществява ежедневен родителски надзор и съпровождане до училище и обратно до дома.

При патрулиране полицейските служители задължително ще реагират при забелязване на неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ги извеждат от платното, предупреждават ги и им дават указания за правилно поведение. Задължително ще се подпомага безопасното пресичане на деца и възрастни хора и извън училищните райони, и по улиците с интензивно движение.