Кървава трагедия след автомобилна гонка имаше преди 10 години и в Плевенско

МВР обмисля да бъде криминализирано организирането на гонки след инцидента в Лесидрен

МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки заради жертвите от тях. Инициативата идва след поредния тежък инцидент, при който в Лесидрен загинаха две 16-годишни деца, а други две бяха ранени. Статистиката за първите седем месеца на тази година сочи, че на пътя са загинали 17 деца.

Обмисля се и възможността да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките. Само ако има свидетелски показания, то тогава би могло заради силния шум, участващите в гонките да бъдат давани на съд и за хулиганска проява.

Преди 10 години жертва на гонките имаше и в Плевенско. Добромир Захариев от Славяново днес трябваше да е на 29 години и да е в разцвета на силите си, но нелеп инцидент отне живота му.

19-годишният тогава ученик на плевенския механотехникум бе прегазен по време на среднощно автородео на самолетната писта край Долна Митрополия. Малко след 21,30 чaсa в петъчната вечер на 18 март 2005 г. над 100 души от цялата страна се събрали да гледат незаконното рали. Първи на старта се наредили два леки автомобила "Алфа Ромео". Шофьорите натиснали газта и потеглили с бясна скорост.

Точно в това време Добромир Захариев от Славяново тръгнал да пресича пистата. Мощният рев на двигателите му попречил да чуе старта на ралито и бил отнесен от "Алфа"-та на 32-годишния Миладин Захариев от село Крушовица. Тийнейджърът загинал на място. Вместо да се притекат на помощ, голяма част от младежите побързали да се изнесат, преди да пристигне полицията.

"Беше наистина трагично. На няколко метра от мен се случи. Три момчета пресичаха пистата, но изглежда не видяха бързо приближаващата кола с врачанска регистрация. Едва в последния момент, в който се чу свистенето на блокиралите гуми го осъзнаха. Направиха още няколко крачки, но момчето в средата беше пометено от автомобила. Добре, че последното момче в последния момент се спря, иначе жертвите щяха да са две. Тялото на Добри хвръкна във въздуха. Някои от нас, зрителите, веднага се затичахме към мястото на инцидента, а останалите по най-бързия начин се изнесоха от пистата", връща лентата назад пред Plevenutre.bg свидетел на трагичната история.