Жегата ще ни мори за последно днес

Животът

16-08-2015, 08:00

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горещините си отиват

Захлаждането идва с дъжд в нощта срещу понеделник

Непоносимите летни жеги ще ни мъчат за последно днес. Жълт код за високи температури е обявен за 24 области в страната за 16 август. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които е в сила жълтият код са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

Максималните температури ще са между 35-39 градуса. По-късно през деня ще се развие купеста облачност и на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми като съществена промяна на времето ще започне от запад след полунощ. С настъпващ от запад студен атмосферен фронт, ще започне чувствителната промяна, ще има гръмотевични бури и по-интензивни превалявания.

През нощта срещу понеделник от северозапад ще започне да прониква хладен въздух. В нощните и сутрешните часове над Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, на отделни места интензивни и придружени с гръмотевици. По-късно и в централната част от страната ще превали и прегърми, а привечер и през нощта срещу вторник валежи ще има и в източните райони.

Температурите в северозападната част от страната ще се понижат значително и максималните ще са към 26-29 градуса.