Разследват смъртта на двамата служители на "Напоителни системи" в Плевен

"Трябвало е да им дадат маски, никой не ги е предупредил”, негодува майката на единия отровен от блатен газ работник

Двама служители на фирма „Напоителни системи” в Плевен починаха по време на ремонт на помпена станция край Гулянци. На 24 юли 29-годишният Емил Личев и 51-годишният Владимир Москов влизат за ремонт в помпена станция, без да знаят, че под земята имало натрупани с години отпадъци и тиня, от които се отделил блатен газ. На единият работник му прилошало и паднал в канала, а началникът му слязъл да го спаси. По-късно двамата мъже починали.

Месец след инцидента майката на 29-годишния Емо не може да се примири с нелепата и жестока смърт на сина си.

"Трябвало е да бъдат предупредени, да им се дадат маски за тази работа. Каналите не са чистени над 20 години. Ако бяха изчистени, нямаше да се случи това нещо. Никой не ги е предупредил”, обясни майката Наталия Личева пред Нова телевизия.

От окръжната прокуратура в Плевен уверяват, че работят по случая, но все още не може да се докаже има ли виновни и кои са те.

"До настоящия момент водещият разследването следовател е разпитал 12 свидетели. Назначени са съдебно-медицински експертизи, заключенията са приложени в досъдебното производство и продължава разследването. Окръжна прокуратура ще направи всичко възможно, да се докаже виновността на лицата, които евентуално са проявили небрежност при съответната трудова дейност и ако е в причинна връзка тяхната небрежност с причинената смърт на двете лица, ще бъде повдигнати обвинения - лишаване от свобода от 3 до 10 години”, заяви Рени Кирилова, говорител на окръжната прокуратура.

Проверки и разследване за наличието на трудова злополука са извършили и от Инспекцията по труда и НОИ в Плевен.

"Не е направена оценка на риска на този вид дейност. Когато се влиза в такива затворени пространства и има вероятност от отделяне на газ, химични вещества и други - първо би трябвало хората, които ще влизат вътре да се убедят, че това е безопасно. Определено, след като са се задушили, тези хора са имали нужда от кислородни апарати”, обясни Борис Петков, директор на Инспекция по труда.

"От приказки се чу, че инструктажната книга не е била изрядна в Гулянци. Ръководният състав да си вади изводи и да си мисли какво трябва да се направи. Жалко за колегите", сподели Петър Стоянов, колега на загиналите..

Загиналите мъже са били служители на „Напоителни системи“ АД, предприятие, което е под шапката на земеделското министерство. Потърсихме становище оттам. Получихме писмен отговор, че са спазени всички изисквания, проведени са инструктажи, а служителите имат застраховка "Злополука и заболяване”.