Учители и служители от Гимназията по транспорт обогатиха професионалния си опит в Словения

Обучението е по проект „Европейският опит на сътрудничество между образование и бизнес-гаранция за устойчиво развитие“

На 19 юли след двуседмично пребиваване в град Копер, Словения се завърна група учители и служители от ПГТ „Проф. Цв. Лазаров“- Плевен, крайни ползватели по проект № 2014-1-BG01-KA102- 000692: „Европейският опит на сътрудничество между образование и бизнес- гаранция за устойчиво развитие“, по програма“Еразъм+“, Образователна мобилност за граждани, сектор Професионално образование. Превърналите се вече в традиция за нашето училище обучения на кадри в страни от Европейския съюз, целят обогатяване на професионалния ни опит в международна среда и придобиване на иновативни методи на обучение.

С любезното съдействие на организацията домакин "Радиел- груп“, с ръководител Дарко Вилер, на нашите учители и служители бяха организирани поредица от посещения в училища, университети, държавни институции, фирми и заводи в град Копер и региона.

Макар и с твърде кратка история като самостоятелна държава, Словения е с богат опит в областта на транспорта и енергетиката, както заради кръстовищното си географско разположение, така влиянието на съседните държави Италия и Австрия. Град Копер е най- важният морски транспортен център с разпределителни функции на товари с различен характер в направление Европа и Азия.

Плевенските учители се запознаха с принципите на функциониране на образователната система и неговата висока ефективност, връзката професионално образование - бизнес- университети, новостите в диагностиката на автомобила, роботизираните производствени системи в заводите за производство на автомобили и автомобилни компоненти, организацията на транспортните системи, стандартите за качество, работата на пристанището и логистичния му център и др. Освен с чисто професионални дейности плевенската група имаше възможността да се запознае и с културните и природни забележителности на държавата домакин.