Масови проверки по морето за нарушения с трудови договори

Установено е, че най-често не се заплаща положен нощен труд

Инспектори ще следят за спазването на трудовото законодателство по морските курорти. Кампанията стартира през юли, когато е пикът на сезонната заетост и ще продължи до началото на септември.

Най-висок ръст по отношение на наетите работници през лятото се наблюдава в Бургас, където работещите през юли са с над 43 000 повече сравнение с наетите през март лица. Във Варна ръстът на работниците през лятото е с около 15 000, а в Добрич с 5000 души.

По време на миналогодишната кампания на Главна инспекция по труда (ГИТ) по морските ни курорти са извършените 1705 проверки в 1619 предприятия с 33 401 наети лица. Без договори са установени 107 лица, нарушенията по работно време са 801, като в тях влизат нерегламентирано полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка и т.н. 329 са нарушенията, свързани със заплащането на труда.

Установено е, че най-често не се заплаща положен нощен труд, както и по-високи надници за работа в почивните дни. Също така прави впечатление и фактът, че голяма част от договорите на работещите по морето се сключват от деня на обявяване на кампанията.