Отбелязваме Международния ден на река Дунав

Разнообразието от прояви стартира в Байкал с образователна игра

29 юни е Денят на река Дунав. Това е датата, на която през 1994 г. е подписана Конвенцията за опазване на реката. Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Международната комисия за опазване на Дунав. С различни инициативи се отбелязва жизненоважната роля на реката и притоците й. Мисията на този международен празник е да привлече вниманието към значението и опазването им. Мотото на кампанията през 2015 г. е „Бъди активен“. Връзката на живеещите в Дунавския басейн с тяхната река ще бъде показана чрез различни форуми, кръгли маси, семинари и работни срещи, образователни или творчески надпревари и пр. Чрез разнообразието от прояви се показва активността за опазването на околната среда и река Дунав.

По този повод тазгодишните инициативи стартираха на 26 юни. Те са свързани с различни екологични акции, форуми, художествени и спортни надпревари, пленери, дискусии и изложби. Представители на БДДР ще се присъединят към отбелязването на Деня на река Дунав в Лом, Никопол, Белене, Байкал, Свищов, Силистра и Русе.

Програмата днес стартира отново в Байкал, където се предвижда образователна игра с използване на мобилни приложения за смартфони и таблети, анализ на водата на реката и артистични ателиета. Белене ще отбележи 29 юни с велопоход, рисунки на асфалт и изложба. В Информационния център на РИОСВ – Русе ще бъде подредена изложба за река Дунав и ще бъдат обявени резултатите от конкурс, посветен на 29 юни. Богата програма за Деня на Дунав са подготвили и в Силистра, включваща различни надпревари и концерти.