Отличиха „Никопол – град на победите” на международен филмов фестивал

В предаването се разбира защо крайдунавския град е последната българска столица

Филмите на телевизионния център в Русе, „Никопол – град на победите” с автор Виолета Никифорова и „Градската памет” на Детелина Каменова са отличени с втори награди на VІІІ Международен филмов фестивал „Идоли”.

Документалният филм „Никопол – град на победите”, който бе излъчен в поредицата „Пътувай с БНТ 2”, е отличен в раздел „Традиции”. Авторът Виолета Никифорова, операторът Николай Лазаров и режисьорът Елена Машкова срещат зрителите с наследници на кримските татари и ни пренасят в село Асеново на традиционна банатска сватба. Филмът разказва за един от градовете по река Дунав, който е играл ключова роля в нашата история и е останал встрани от интереса на съвремениците ни – Никопол. Името му означава „град на победите”. Запознава зрителите с битките и победите, станали на брега на Дунав. Разказва вдъхновяващата история, въплътена в камък, за Чешмата на Елия. Вижда се крепостта на един от последните царе на Втората българска държава - Иван Шишман. В предаването се разбира защо Никопол е последната българска столица и кои рицари-кръстоносци са намерили смъртта си в битката за града. В Никопол си дават среща следите на различните религии - християнство, юдаизъм и ислям.

Особен акцент в предаването е фолклорният събор „Живи въглени” в никополското село Дебово, на който си дават среща различни музикални и танцови формации, както и наследници на кримските татари, намерили убежище преди два века на наша територия. На празника е заснета автентична мъжка фолклорна група от село Черковица, която изпълнява самобитния танц „Калушари”. Показана е експозицията на открито в родния дом на скулптора проф. Кирил Мескин в село Асеново. На финала е представен обичаят „Разплищане”, който съпътства традиционната банатска сватба. В него се включват млади жени, приятелки на булката, които прибират накитите й и й поставят характерната за омъжените жени шапка. Момичетата, които го изпълняват, са научили за традициите на своята общност от бабите си и се стараят да ги съхранят и предадат на следващите поколения.