Плевенчани се включиха във възстановка на боевете при Дебневски боаз (Снимки)

Животът

25-05-2015, 09:10

Снимка:

Национално дружество „Традиция”

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевенско участие в историческа възстановка "Защитата на Троянския манастир" (Снимки)

Участниците бяха над 200 – представители на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция” от цялата страна

На 24 май 2015 г., от 10.30 часа, плевенски патриоти – представители на регионалния клон на Национално дружество „Традиция” в Плевен взеха участие в историческа възстановка в гр. Априлци на местността "Черния паметник".

Пред многобройната публика оживяха епохални моменти от Априлското възстание. Само девет глътки свобода е Новоселската република от 1876 г. – има я само 9 дни, но е със своя гражданска и военна власт. Въстанието се превръща в мярка за нравственост за всички, които по-сетне остават в българската история като горди и непокорени балканджии, пролели кръвта си за свободата на България.

Организатор на инициативата е “34-ти пехотен Троянски полк” – регионален клуб към Национално дружество“Традиция”. Участниците бяха над 200 – представители на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция” от цялата страна.

В ролята на хайдутин в историческа възстановка участие взе и небезизвестният Ути Бъчваров. Той се превъплъти в истинска историческа личност от онези времена - виден жител на Априлци, който заклал цялото си стадо, за да нахрани четниците. След възстановката за всички присъстващи – участници и зрители Ути Бъчваров сервира курбан чорба приготвена в огромен казан.

Спектакълът ще се излъчи в предаването му по БНТ 1, съобщиха от дружеството.