Наш ром с кино приз от международен фест

Арт и Стил

20-05-2015, 18:03

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Документалният филм "На мисия" показва светлото лице на смуглите ни братя

Българинът от ромски произход Бисер Петков получи международно признание за работата си като журналист и застъпник за правата на ромите, съобщава Вести.

Журито на международния фестивал за ромски филми Golden Wheel, който се проведе в Скопие, постави на първо място в категорията "Най-добра продукция" неговия авторски документален филм "На мисия".

Без да подозира, че филмът му е избран за участие, журналистът научи с изненада за отличието с цели две седмици закъснение.

"Изключително съм благодарен за признанието, както и за възможността да работя по филма си с толкова добър международен екип. За мен е важно хората да видят, че ромите могат да имат и положителен образ, че има и успешни роми, които служат за пример в общността", коментира Бисер Петков.

"На мисия" разказва историята на младата Деница Михайлова, също от ромски произход, която работи като експерт по въпросите за правата на човека в българското Министерство на външните работи.

Деница, чиято мечта е да стане първия дипломат от ромски произход, упорито се стреми да преодолее етническите разделения.

За разлика от много други успели роми, които публично отричат своя произход заради разпространените предразсъдъци и дискриминация, Деница се гордее и говори открито за него.

Тя израства в семейството на известен ромски музикант,
в което има силни традиции, но и възможност да пътува по света и да се интегрира с неромски общности още от най-ранна възраст.
Деница се сблъсква с традиционните предизвикателства, тъй като става студентка и й се налага да балансира между учението, самотното майчинство и работата в министерството.

Днес тя подкрепя редица ромски младежки проекти и лидерски инициативи, като чрез личния си пример вдъхновява младите роми в България да се осмеляват да мечтаят.