Депутатът Светослав Малинов поздрави абитуриентите от СОУ „Иван Вазов“

Посещението е част от инициативата „Европейско междучасие“

На 14 май се проведе официалната церемония по изпращането на тазгодишните абитуриенти на СОУ „Иван Вазов“. Специален гост на събитието бе Светослав Малинов – депутат в Европейския парламент. Той лично поздрави завършващите дванадесетокласници и стана свидетел на цялата церемония. Непосредствено след края й пък в зала „Европа“ гостът се срещна с ученици от 10б, 10з и 11л клас.

Европейският депутат заяви, че това му е първата визита в Плевен. Неговото посещение е част от инициативата му „Европейско междучасие“. Целта е Малинов и неговият екип да посетят максимално много средни училища в цяла България, за да популяризират дейността на Европейския парламент и на Европейския съюз пред по-млада аудитория. За срещата си с „Вазовци“ в зала „Европа“ депутатът бе подготвил специална презентация, чрез която запозна присъстващите със същността на Европейския съюз, който до ден днешен е единствен по рода си. Учениците разбраха, че това е първият в историята на човечеството траен съюз на демократични държави и се запознаха с ценностите, върху които се базира. Гостът разтълкува и мотото на общността - „Единни в многообразието“. Той обясни на младата аудитория, че Европейският съюз държи на и поощрява запазването на многообразието във всяко едно отношение, но се старае да наложи обща правна рамка, закони и политики в определени неща.

В края на срещата се проведе и викторина с въпроси и най-активните ученици получиха награди за своите отговори. Освен това Малинов и неговият екип бяха подготвили подаръци за всички присъстващи - химикалки, магнитчета, инфромационни брошури и книжки с информация за Европа и Европейския съюз, така че никой не си тръгна ощетен.