Автомобилен експерт разясни какво се е случило при катастрофата на Томи

Имало е спасение от аквапланинга, но липсата на опит зад волана се е оказала решаваща

Автомобилният експерт Владимир Илиев коментира катастрофата, при която загина Томас Миладинов. Припомняме, че на 7 април 19-годишният младеж намери смъртта си на ул. "Сторгозия" в Плевен. Несъобразената скорост и лошото време се оказаха решаващи за трагичната съдба на момчето.

В "Часът на Милен Цветков" станаха ясни някои детайли около инцидентите с "водна възглавница" или т.нар" аквапланинг.

"Страх ме е, че всички взимаме отношение към проблема на пътя като странични наблюдатели, а всъщност всички сме виновни. Виновно е обществото, виновно е и управлението на страната. Ние сме единствената държава, която няма обособен специализиран полигон, където това момче да е можело да се учи да управлява автомобила с висока скорост", коментира Илиев.

"Има спасение от аквапланинга. На тези полигони може да изпиташ какво се случва, да знаеш как да реагираш и как да овладееш автомобила. Но нашата държава не отделя пари за това. През това време ще загиват хора, за съжаление. Не оправдвам младежа, но искрено съжалявам, че не съм го познавал. Той е имал заряд да управлява толкова бързо автомобила, но не съм имал допир с него, за да го приземим, да намерим подход към тези момчета, защото той не е сам. Те са много, хиляди. 80 процента от младите мъже обичат високите скорости, но няма къде да се научат да управляват", допълни експертът.

"Спасението от аквапланинга е много просто - не трябва да правиш нищо в този момент. Не трябва да завиваш с волана, не трябва да натискаш спирачки, не трябва да даваш газ или да връщаш рязко. Това е миг, в който автомобилът олеква и ти трябва да запазиш самообладание - отново да го усетиш, че е стъпил на пътя. Тогава можеш да го управляваш. В останалото време всяка една твоя команда ще доведе до дебалансиране на автомобила и излитането му от пътя. Веднага ще се дебалансира и ще стане неуправляем. Но това не става с думи - трябва да се изпита, трябва да го преживееш", коментира Илиев.