Плевенският шахматен клуб с два медала от Държавните първенства

Събитието се проведе в Пловдив и събра елита на българския шах

Валентин Митев и Дарио Дерешки спечелиха сребърен и бронзов медал за клуба си на проведените ДИП по класически шах, ускорен шах и блиц. Първенствата се играха в "Новотел" Пловдив от 3 до 11-ти април и събраха елита на българския шах от възрастови групи до 12, 14, 16 и 18 години, момичета и момчета. Организаторите от ШК "Локомотив" Пловдив предоставиха на шахматистите комфортните условия за игра на зала "Москва".

Плевенският клуб се представи с 4-ма свои състезатели в 3 от възрастовите групи. Момчетата спечелиха 1 сребърен ,1 бронзов медал, едно 4-то и три 6-ти места на различните времеви контроли.

При момчетата до 12 години, където участваха над 80 състезатели, Валентин Митев се класира втори на ускорен шах, четвърти на блиц и шести на класически шах. При по-голям шанс в допълнителните показатели, медалът съвсем заслужено можеше да бъде златен, а четвъртото място - поне трето. С актив от 6 точки от 7 възможни и победа над трикратния шампион Цветан Стоянов от ШК "Бургас 64", Вали остана втори в крайното класиране на ускорен шах и четвърти на блиц със същия точков актив.

Неговият съотборник Захари Иванов вложи голямо старание в надпреварите, но загубите в последните кръгове го изпратиха след 10-то място в класирането и на трите времеви контроли. Зари събра 5,5 точки на класически шах, 5 точки на ускорен шах и 4,5 точки на блиц.

При момчетата до 14 години на Стилиян Нановски му беше трудно да се конкурира с вече изявени шахматисти, играли многократно на Световни и Европейски форуми. Натрупаните 4 точки на класически шах и по 3 точки на ускорен шах и блиц му отредиха места в средата на таблицата.

При най-големите момчета до 18 години, Дарио Дерешки трябваше да се задоволи с третото място на класически шах, което го лиши от спечелване на квота за Световно или Европейско първенство. Дарио завърши с равни точки с Димитър Даскалов от ШК "ЦСКА" и Румен Николов от ШК "Ивис +".

С най-много медали си тръгнаха състезателите на ШК "Бургас 64", които оглавиха класирането между клубовете с 9 отличия. Шампионка за 8-ми път стана играещата за бургаския клуб 18 - годишна плевенска шахматистка Симонета Иванова. Тя ще представи страната ни на Световното първенство в Гърция през месец октомври. На втора позиция се наредиха шахматистите на ШК "Асеновец" от Асеновград с 8 медала, един от които спечелен от Давид Цветанов, до скоро състезател на СКШ "Плевен XXI".