Полицията в Ореховица е снижила престъпността (Снимки)

Състоя се среща на директора на ОДМВР–Плевен с жителите на селото

Проведе се традиционната среща на старши комисар Венцислав Катинов с хората от малките населени места в област Плевен. На 8 април от 11 часа в кметството жителите на село Ореховица имаха възможност да поставят своите въпроси, свързани със сигурността пред старши комисар Венцислав Катинов. Директорът на ОДМВР – Плевен чу проблемите на хората и заедно обсъдиха възможностите за решаването им. „Аз вярвам, че полицията трябва да получава подкрепата на обществеността, чрез представителите на местното самоуправление, неправителствените организации и обикновените граждани и проблемите на сигурността се решават чрез постоянен диалог и общуване с хората” сподели старши комисар Катинов. Той провежда срещи в жителите на всички общини в област Плевен и според него полицията по този начин ще научава за потребностите в реално време и може своевременно да осигури добър обществен ред и спокойствие.

След прецизна, систематична и постоянна работа на полицията в селото се е снижила престъпността и е в приемлимви граници. От началото на 2015 г. до края на месец март за село Ореховица са регистрирани 14 заявителски материала за извършени криминални престъпления. От тях кражби са 5, грабеж 1, незаконни присъединявания към електро- или водопреносната мрежа и неплатени издръжки на деца – общо 7, и едно унищожаване на имущество.

Анализирайки периода от последните няколко години насам се вижда, че броят на престъпленията от т.н. „битова престъпност” е сравнително постоянен, информират от полицията. Намаление спрямо това е броят на престъпленията от 2015 г. За сравнение през първите тримесечия на 2012, 2013 и 2014 г. са извършени следните престъпления - През 2012 г. са регистрирани 12 /ЗМ/ заявителски материала, от тях 9 за кражби. Разкрити са 3 от тях. През 2013 г. са егистрирани 12 заявителски материала, от тях 7 за кражби и 1 за грабеж. Няма разкрити. За 2014 г. са регистрирани 12 заявителски материала, от тях 11 за кражби. Разкрито е едно от тях. През 2015 г. са регистрирани 14 заявителски материала, от тях 5 кражби /една разкрита/ и 1 грабеж – разкрит. През 2014 година и 2015 година бяха приведени в ареста или осъдени и приведени в затвора четирима извършители.

За недопускане извършването на престъпления в селото е създадена организация за силно полицейско присъствие като се набляга основно на тъмната част на денонощието. Всяка нощ се извършват обходи на уязвимите от криминогенна точка места. Използват се сили на РУП Долна Митрополия и на жандармерийско подразделение Плевен.