Пълен абсурд: Плевенски футболист "откраднал" книгата на проф. Божидар Димитров

Антонио Иванджиков не знае как името му се е озовало на корицата на изкопирания научен труд

В България няма невъзможни неща! Доказателство за това е скандалът с откраднатата книга “12 мита за българската история" на Божидар Димитров, за който ви известихме по-рано. Оказа се, че трудът на професора е дословно препечатан от плевенското издателство "Нима", но с друг автор - плевенският футболист Антонио Иванджиков.

Измамата откриха в националната библиотека, където за първи път им се случва такова фрапантно плагиатство. Те направили колегиална забележка на плевенското издателство, което пък впоследствие поискало книгата да бъде унищожена.

Самият Божидар Димитров коментира пред bTV, че ако са били поставили неговото име на корицата, трудно са щели да установят кражбата. "Щяха да помислят от библиотеката, че съм допечатал тиража и щеше да се продава повече", коментира той. Днес му се е обадил един от директорите на печатницата, който се извинил и казал, че става дума за ужасна грешка.

"Чак сега го разбирам това и че е издадена тая книга. Аз отивам да си разпечтам едно копие от нея, там, в печатница ли беше, не помня... Трябваше ми за лекция. Нито съм получавал някакви пари, нито съм подписвал нещо, че имат право да издават", коментира пред bTV 22-годишният Антонио Иванджиков, който е играл за Спартак и Левски 2007.

Скандалът е наистина фрапиращ, а проф. Божидар Димитров се закани, че няма да остави нещата така и ще съди плевенското издателство.