Поставят капсула на времето в Плевен, отварят я след 50 години

Засаждат и 20 върбички на пл. "Иван Миндиликов"

Жени-Герб Плевен представи инициативите, които предстоят през месец април. Въодушевени от предстоящите Великденски празници, областният клубен ръководител Даниела Гонкова, Диана Данова – член на НИС на женската организация на партията и организационният секретар Десислава Пантaлеева запознаха гражданите с идеята за засаждане на върби.

„Първата ни инициатива е на 6 април от 13:00 ч. Изборът на дата е обвързан както с празника – Цветница, така и със Седмицата на гората. Тогава ще засадим върби на ул. „Иван Миндиликов”. Там ще поставим капсула на времето, която по наша инициатива ще бъде отворена след 50 години – на Цветница, 18 април, 2065 г. 20 върби ще се засадят, като едната предварително ще бъде осветена точно на Цветница, където ще бъде положена и капсулата на времето“, заяви Гонкова по време на пресконференция в клуба на БТА.

Диана Данова уточни, че върбата е символ на женското възраждане и неслучайно жените и момичетата преди Великден ходят с върбови клонки. "Тъй като сме съпричастни със съдбата на Плевен, върбата също е пазител и от уроки и именно затова садим върби. Така капсулата на времето става послание до следващите поколения да пазят Плевен и да го направят по-хубав и по-добър за живеене“, допълни тя.