Навършиха се 10 години от смъртта на Емил Димитров (Видео)

Плевен се поклони пред паметта на вечно живия в сърцата ни българин

Великият български естраден певец Емил Димитров остава да живее в сърцата на плевенчани. По повод 10-годишнината от кончината му, в Плевен се организира тържествен поклон пред родната му къща, където граждани можеха да поднесат цветя и да си спомнят за великия българин. Негови песни звучаха и на центъра на града, където от Военния клуб специално бяха подбрани любими песни на изпълнителя.

Емил Димитров е оставил в репертоара си над 400 композиции, около 30 албума и 280 авторски песни като – "Моя страна, моя България", "Арлекино", "Нашият сигнал", "Ако си дал", "Писмо до мама", "Ако можех да избирам, майчице", "Пътища", "Сбогом Мария", "Имала Мариана" и др. Удостоен е със званието "Заслужил артист" от 1970-та. След това става почетен гражданин на Плевен и на София. През 2000 г. е отличен с годишната награда на "Арт-Рок център" за цялостен принос към българската музика в раздела поп-музика. В същата година става носител и на орден "Стара планина" първа степен.

През 2001 г. режисьорът Стилиян Иванов прави филм за Емил Димитров, който се излъчва в две части, а след това многократно е бил повтарян по националната телевизия. Филмът, освен интервю с Емил Димитров, включва и разкази на семейството на певеца, естрадната певица Алла Пугачова, както и Митко Щерев, Йорданка Христова, дует Ритон, проф. Александър Йосифов и още куп знаменитости и приятели на певеца.