Директното наблюдение на слънчевото затъмнение води до слепота

Възможен е и срив в енергийната система, който ще доведе до спиране на тока

Очаква ни пълно слънчево затъмнение, защото от архипелага Шпицберген и Фарьорските о-ви ще се вижда като пълно, но навсякъде другаде по света, включително и от България ще се вижда като частично. Това заяви пред БТВ астрономът Владимир Андонов.

Той допълни, че на 20 март българско време, около 11 без 20 сутринта, лунният диск ще започне да преминава пред слънчевия и ще го закрие на около 53% в рамките на 2 ч. и 16 мин. Така в рамките на 2 часа ще станем свидетели на частично слънчево затъмнение. Най-голямо от 56% ще е в региона на Видин, а най-малко – около 49% ще се наблюдава от региона на Варна.

Астрономът предупреждава, че има огромна опасност при директното наблюдаване. Ако се гледа в продължение на няколко минути ретината ще пострада. Болката може да се появи след няколко часа и да остави травма за цял живот, включително и слепота. „Тези, които ще наблюдават с телескоп или бинокъл трябва да си сложат филтър, за да не се изложат погледа си директно“, уточни Андонов.

Според нашумелите слухове, възможен е и срив в енергийната система, който ще доведе до спиране на тока на цели градове и липса на всякакви комуникации. Андонов категорично отрече, че няма такава опасност и всичко ще си бъде нормално.

Както писахме, Плевен е сред регионите, при които ще се наблюдава затъмнението с добра видимост – около 50%. Градът ще се стъмни сутринта в 10:44:50 ч. Пълният максимум се очаква да настъпи в 11:52 ч., а около 13:00 ч. да приключи.