След 6 операции: Прегазената от трамвай д-р Иглика Михайлова ще живее

Животът

23-02-2015, 13:10

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Лекарката от Плевен е изписана за домашно лечение

Д-р Иглика Михайлова и съпругът й - д-р Илия Михайлов, попаднаха под трамвай №23 на 20 януари. Двамата се опитвали да пресекат пред мотрисата пред мол „Сердика”, но мъжът се хлъзнал на пътя и паднал. В опит да го издърпа, д-р Иглика Михайлова пое удара на мотрисата с тялото си и попадна до колелата. При инцидента глезенът на д-р Михайлов бе премазан, но нямаше опасност за живота му.

Днес проф. Милан Миланов, началник на Клиниката по интензивно лечение на „Пирогов”, заяви на брифинг в лечебното заведение, че плевенчанката е спасена и днес е изписана от „Пирогов” за домашно лечение.

Д-р Михайлова е била докарана с изключително тежка политравма. Били засегнати повече от една анатомична област. По световни стандарти смъртността при такива травми е 85%. В европейските болници пациенти с подобни травми в 50% от случаите не оцеляват, а в България процентът е почти 100. В този конкретен случай обаче медиците успели.

Пострадалата специалистка от Плевен е лежала 28 дни в Централна реанимация, а 24 дни е била на апаратно дишане. В момента тя вече ходи. Възстановени са жизнените й функции - може да се движи, да сяда и да се храни самостоятелно. До момента е претърпяла 6 операции, а до края на годината й предстоят още 2.