Нелепата смърт на Ванина провокира създаването на шокиращ филм

Акцентът на документалния филм за катастрофите със загинали младежи е върху рисковото поведение

Нелепата смърт на ученичката Ванина Трифонова провокира създаването на филм, посветен на загиналите в катастрофи по плевенските пътища. Инициативата е по идея на общинските съветници от ГЕРБ Петя Василева, Даниела Гонкова и Диана Данова, а в осъществяването на проекта ще участват плевенски ученици от Младежки форум и доброволци от БЧК.

"Целта е филмът да е шокиращ, да предизвика реакция и да има възпитателен ефект. Акцентът ще е върху рисковото поведение. Какво ги предизвиква и как може да намалее броят на тези катастрофи", заяви Петя Василева в пресклуба на БТА. Лентата ще е документална и ще е около 30 минути.

"Последната катастрофа, която разтърси Плевен в Кайлъка с двете момиченца, от които едното почина, то беше моя ученичка... Трябваше да имаме занаятия в същия ден, в който почина. И това беше доста травмиращо. Реших, че не бива повече да се действа само по линията на КАТ, да изнасят лекции по училищата. Трябва да се влезе в училищата с продукт, който по-добре да въздейства на сетивата и психиката на младежите", допълни Василева.

"Сега сме на етап анализ от страна на КАТ. Екипът е създаден вече. До края на седмицата ще интервюираме началника на КАТ, за да ни направи този анализ, който ще бъде включен във филма. След това тече заснемането на лобни места и гробовете в "Чаира", защото при отиването до гроба на Ванина се натъкнах на много гробове, на които децата бяха на съвсем невинна възраст и част от тях са жертви на такива ПТП-та. Имаме уговорка за интервю и с психолози", каза още Петя Василева.

Екипът, който ще движи филма, ще бъде представен след няколко седмици, след като вече идеята е абсолютно узряла. Продуктът ще се разпространява безплатно и ще се прожектира по училищата.