Възникването на село Върбица

Върбица се споменава за пръв път в турския регистър от 1430 година

Върбица е село в Северна България, намиращо се в община Плевен, област Плевен. Неговото разположение е на 12 километра североизточно от града.

Според историческите данни в североизточния край на селото е имало следи от праисторическо селище. През 1930 и 1965 година са открити две големи колективни находки от бронзовата епоха — сечива - кухи брадви, сърпове и брадва "унгарски тип"; връх на копие и гривна на фрагмент от меч. В местността "Суха Върбица" има останки от старо селище.

Върбица се споменава за пръв път в турския регистър от 1430 година. На днешното си място е от първата половина на XIX век. През руско-турската освободителна война 1877 г. - 1878 г., при обсадата на Плевен, във Върбица е била Главната квартира на румънските войски.

До Освобождението в селото няма църква, а населението се е черкувало в съседните села и в Плевен. През 1899 г., започва изграждането на църквата "Въведение Богородично", завършена напълно през 1903 г. Жителите са източно-православни християни.

В село Върбица основен поминък е земеделието. Има селскостопанска кооперация, която под аренда обработва земите на жителите и им изплаща рента в края на годината. Напоследък кооперацията работи с все по-съвременни селскостопански машини.

Интересен факт за селото е неговата запазена кулинарна традиция. И до ден днешен жителите приготвят печено агне в пещ, пълнени чушки с кайма, както и зелена салата.