Служителите на затворите излязоха на протестно шествие в София

Проведоха среща с ръководството на правосъдното министерство

С шествие, което започна от Министерството на правосъдието, служителите от затворите и следствените арести протестираха срещу неизпълнението на поетите ангажименти от правосъдното ведомство и  за пореден път изразиха исканията си за изравняване на заплатите в МВР и местата за лишаване от свобода, както и за стриктно заплащане на отработените извънредни часове, предаде БНР.

Стотиците служители настояха за осигуряването на необходимите между 10 и 12 млн.лв, с които да бъдат заплащани извънредният и нощният им труд. Тези средства обаче не са предвидени в бюджета на Министерството на правосъдието. Ръководството на ведомството прие част от протестиращите, с които да преговаря, но след  30 минутната среща, надзирателите не получиха конкретен отговор на своите искания.  
Директорът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” главен комисар Росен Желязков заяви, че до 19 януари ще се търсят възможности за оптимизация на разходите в местата за лишаване от свобода. По думите му това не означава съкращения, а пестене на разходи, като бъдат закрити местата, в които има много малко задържани лица.

На 19 януари се предвижда да има нова среща между синдиката на служителите в затворите и Министерството на правосъдието, за да се потърсят отново варианти, чрез които да бъдат осигурени исканите средства. 16 януари пък е срокът, поставен от министър Христо Иванов, до който директорът на местата за лишаване от свобода трябва да изготви план за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите на затворите и следствените арести.

Синдикалистът Иван Петров коментира, че протестите ще продължат докато държавата не намери парите, които по закон трябва да бъдат изплащани на надзирателите.
За да подкрепят служителите от затворите в протеста се включиха и представители на най-големия полицейски синдикат.