Селски лекари стават и аптекари

НЗОК ще плаща 100% поетите лекарства не на аптеките, а на производителя

Джипитата, които лекуват пациенти в отдалечени райони на България, ще получат правото да продават на болните медикаменти независимо дали препаратите са по лекарско предписание или не.

"Това предвиждат промени в закони, които парламентарната комисия по здравеопазване ще започне да разглежда", заяви пред "Труд" председателят й ген. Стоян Тонев.

Идеята е готвените реформи в лекарствената политика да влязат в сила от април.

В момента в много родопски села или райони в северозападна и североизточна България няма аптеки на десетки километри, затова пациентите се оправят кой както може - или някой отива до града и изпълнява рецептите на още десетина болни, или всеки един търси роднини и комшии за помощ, информира изданието.

„От много години в Швейцария има практика фамилните лекари да продават лекарства", посочва ген. Тонев. А от НЗОК напомнят, че в Германия така е още от 80-те години на миналия век.

Неблагоприятните джипи практики у нас са около 400, като в някои случаи семейният доктор отговаря за 400 души, друг път за 800 или повече. Т.е. законовата промяна ще облекчи стотици хиляди болни българи, които живеят в планините, по границите или в махали на голямо разстояние от аптеки.

По думите на ген.Тонев: „С нов текст в Закона за здравното осигуряване обмисляме да върнем модела, действал до 2008 г., според който здравната каса плащаше 100% покритите лекарства не на аптеките, както е в момента, а на производителите или на дистрибуторите им". Според него идеята е, прескачайки надценките, НЗОК да реализира най-малко 7-12% икономии от годишната сума за лекарства, а в най-добрия случай - цели 25%. Тази година здравната каса ще даде близо 720 млн. лева за медикаменти за домашно лечение и за онколекарства. Тоест, ако промяната стане факт, ще тя ще плати между 50,5 млн. лв. и 180 млн. лв. по-малко за напълно безплатните медикаменти. Става дума за 217 препарата от всичките над 2000, които са в позитивната листа.

Около половин милион българи получават чрез протоколи напълно покрити медикаменти, които са предимно за лечение на рак, кръвни заболявания, редки болести, диабет, множествена склероза и др. „Пациентите пак ще взимат лекарствата си от аптеките, а ако те откажат да отпуснат скъпоструващата терапия, тъй като НЗОК няма да им плаща за нея, може да им бъде отказан договор с касата", казва още ген. Тонев.

Според дистрибутори обаче идеята е трудно осъществима, възникват много въпроси и проблеми и налага куп нормативни промени. Например как, ако касата не плаща на аптеката, дистрибутор ще достави лекарства без да ги фактурира, което нарушава данъчни закони, или как ще се знае на кой доставчик какво да се плати (тоест налага се сериозна отчетна и електронна система).