Татковците празнуват днес

На този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати.

Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник.

На църковния празник - Събор на Пресвета Богородица - денят след Рождество Христово 26 декември, се чества паметта на Свети Йосиф, земния баща на Исус, както и на цар Давид и на Яков. Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. По решение на Второто национално общо събрание на съюза, църковният празник на Свети Йосиф Обручник, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.

В повечето страни Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.