Избрани Новини
Какви са традиционните ястия за Новогодишната трапеза
25-12-2014, 13:50
Снимка:Pixabey.com
Автор:Ралица Костова
Още по Темата:Отрупайте трапезата с всичко, което се произвежда
Коледна трапеза за деца сирачета в храм "Света Троица" (снимки)
Трапезата трябва да е блажна и изобилна, задължителното блюдо е варена свинска глава
Навечерието на Нова година е Втората кадена вечер. Първата беше на Бъдни вечер и за разлика от тогава, когато ястията са постни, в новогодишната вечер трапезата трябва да е блажна и изобилна.
Задължителното блюдо е варена свинска глава, а при нейна липса, може да се замести с пача. Приготвя се още и птица - петел, кокошка или пуйка. Останалите храни на софрата са като на Бъдни вечер. Сред ястията задължително се слагат житото, свещта и орехите, запазени от Бъдни вечер. Отличават се обаче баницата с късмети и питата с парата.
Когато всичко е поднесено на масата, най-възрастният прекадява масата. След това взима питата с парата и я разчупва. На който се падне монетата, задължително стопанинът трябва да я откупи срещу стойност по-голяма от номиналната й и да я прибере в домашната си кесия за здраве и берекет на цялата къща.
Топ Новини