Магическата сила на Коледуването

Със своите песни и пожелания само Коледарите имат магическата сила да прогонят лошите същества, които вредят на хората

Коледарите са момци или наскоро женени млади мъже. Предводителят им, наречен Станеник, може да е по-отдавна женен. Някога всеки момък е ходил да коледува, с изключение на онези, които имали някакъв физически или друг кусур.

За коледуването момците за пръв път обличат ергенско облекло и запасяват пояс. След като се покажат пред селото, всяка мома с трепетно вълнение очаква да види своя избраник. След благословията на Станеника тя му подарява омесен и опечен от нея „вит-превит“ каравай, който символизира чувствата й към него.

След вечерята Коледарите се събират в дома на Станеника. Всеки е облечен с празнична премяна, обут в бели навуща с черни върви. Всеки коледарин носи в себе си голям кривак, а калпакът му е обнизан с маниста и пуканки. От къщата на Станеника тръгват да обикалят цялото село от изток към запад и известяват с пушечен гръм и пеене на песни. Песните са благопожелание за плодородие, здраве и задомяване. Това е словесен ритуал за извършване на магия за по-добър живот.

С Коледарите ходят и момчета, които помагат в „черната“ работа. Те носят големи торби и слагат в тях различните подаръци. Имената на момчетата са: трохобер – събира колаците; магаре – носи сланината; мачето – мяучи и прави смехории.

Влезли вече в дома да коледуват домакинът дарява Коледарите с приготвения за тях каравай, на който е забодена запалена свещ и са сложени пари. Станеника сваля калпака и поема с две ръце каравая, обръща се към иконата в къщата и казва специална молитва, на която също се приписва магическа сила с пожелание за мечтаните от всички щастие и берекет.

Като излязат Коледарите от къщата вече се смята, че Бъдни вечер е минала и „мръсните дни“ започват.