Уличен шум тормози плевенчани

Над 50 децибела кънтят в ушите по време на трафик

Според първото по рода си европейско проучване над 75% от българите страдат от високо ниво на шума от пътния трафик, информират от „Дневник“.

Проблемът с шумния трафик (над 55 децибела средно за денонощието) съществува предимно в градовете с между 100 и 250 хиляди жители. Такива български градове са София, Бургас, Русе и Плевен, а Варна е изтъкната като едно от местата, където стотици хиляди са тормозени от шума от летището.

Вредните нива на шум са високи в Плевен. Точно в пика на уличния трафик за града са изчислени над нормата нива – над 50 децибела. Plevenutre.bg припомня, че нормалното и спокойно ниво за слухово възприемане е до 35 децибела, след това започва неприятното дразнене в ушите.

Европейската агенция за околна среда (ЕЕА) съобщава, че последиците могат да са най-различни - от безсънни нощи и сърдечни заболявания, през неспособност на децата в училище да се концентрират до проблеми за размножаването птиците.

От ЕЕА са изчислили, че шумът е виновен за близо 10 000 случаи на ранна смърт всяка година и почти 1 милион случая на високо кръвно налягане. В райони с шум над допустимите нива живеят около 125 милиона души, като проблемът се засилва и от железниците, летищата и индустриалния шум.