Ивайло Донков пя на първия концерт за орган в Плевен

За първи път в музикалната история на Плевен прозвуча концерт за глас и орган в католическия храм

За първи път в музикалната история на Плевен прозвуча концерт за глас и орган. Това стана възможно след като през август от Полша бе доставен професионален орган в католическата църква "Дева Мария от Фатима". Програмата бе подготвил органистът Янко Маринов.

Пред БТА той каза, че е подбрал творби, подходящи за настроението за предстоящия празник - произведения на Бах, част от ораторията на Хендел "Месия", която звучи по света по Коледа, творби на Брунс, и по-съвременен немски композитор - Регер.

Солистът в концерта - Ивайло Донков /тенор/, се бе завърнал от музикалния колеж в Бъркли, където е на специализация, като награда след победата си в телевизионното състезание "Гласът на България - 2013".

Пред БТА той каза, че там е видял много неща, свързани с хора като него с нарушено зрение. Имал е лекции от незрящ преподавател, който му е показал алгоритми със звукообразуващи програми. Може да се каже, че се посвещавам на класическата музика, допълни Донков. От скоро се съсредоточавам върху бароковата, произведения на Хендел и Бах, на Шуберт, Моцарт - автори, които са близо до хората, посочи той. Започнахме да изучаваме и творби на Пърсел, за който се казва, че е по-философски настроен - към вътрешния свят на човека, към екзистенциалните въпроси, за това какво е Човека и каква мисия има той на Земята, поясни младият певец. Концерт бе открит от отец Ярослав Барткевич и премина под мотото "MUSICA SACRA" при голям интерес от публиката, която изпълнила храма до краен предел.

Следващата програма ще бъде за орган и арфа - Коледен концерт на 26 декември. Идеята е всеки месец да има по един концерт за орган в Плевен, а през 2015 г. в храма ще гостуват много солисти от страната и чужбина, каза Евлоги Илиев - организатор на музикалните прояви.