58 300 души работят на трудов договор в Плевенско

В Плевен и региона продължава да намалява броят на наетите на работа с трудови договори

В Плевен и региона продължава да намалява броят на наетите на работа с трудови договори. Тази тенденция показва анализ на Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ в Плевен към Националния статистически институт /НСИ/, предава БТА.

Ангажираните на работа с договори към края на септември са намалели с 2 на сто спрямо юни, като броят им е достигнал 58 300 души. Спрямо края на второто тримесечие най-голямо намаление е регистрирано в сектора "Административни и спомагателни дейности" - с 15,6 на сто, в "Държавното управление" - със 7,7 на сто, и в строителството - с 4 на сто. Увеличение на броя на назначените с трудови договори се наблюдава в "Хотелиерство и ресторантьорство" с 9,4 на сто, в "Транспорт, складиране и пощи" - с 4,5 на сто и в "Професионални дейности и научни изследвания" - с 1,4 на сто. Най-голям е относителният дял на работещите в "Преработваща промишленост" - 27,6 на сто. Следват "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 14,9 на сто, "Образование" - 10,2 на сто и "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 10,1 на сто.

В края на септември наетите с трудови договори в Плевенска област са по-малко с 6,5 на сто - 4100 души, в сравнение със същия период на 2013 г., се посочва в анализа на ТСБ.