Гонка и стрелба край Левски заради крадец на автомобили

Задържаха 27-годишен за 72 часа след луд екшън

На 31 октомври 2014 година в полицейски бюлетин е отразено, че за времето от 19.15 часа до 19.40 часа същия ден в град Левски от улица "Княз Ал. Батенберг" противозоконно е отнет лек автомобил "Рено Клио". Колата е обявена за издирване от полицията.

На 1 ноември 2014 година в 16 часа в РУП - Левски е постъпил сигнал, че от улица "Локомотив" в града е откраднат "Опел Астра". Лекият автомобил също е обявен за издирване. По време на изпълнение на план за специализирана операция около 20,40 часа на 1 ноември служители на РУ - МВР Левски при обход между град Левски и село Варана, забелязват при разминаване обявения за издирване лек автомобил "Опел Астра". Полицаите го последвали и организирали заградителни мероприятия с изпратен своевременно друг служебен автомобил. На входа на града е изграден контролно-пропусквателен пункт и «Опел»-ът е засечен. При наближаването му е подаден светлинен сигнал и сигнал със стоп-палка, но водачът не се е подчинил и е продължил в посока град Левски. Започнало е преследване по улиците и полицаите са използвали помощни средства - изстреляли са пет стоп-патрони във въздуха. На кръстовището на улица "Райчо Даскалов" с улица «Васил Левски" отнетият автомобил се е удрил в ел.стълб, след което е продължил да се движи по улица "Васил Левски". После водачът е спрял и е побягнал.

Последван е от служители на МВР Левски и е задържан в близост до изоставения «Опел». Установена е неговата самоличност – 26-годишен от същия град. Уведомен е дежурен прокурор от РП - Левски.

От местопроизшествието при огледа са иззети дактилоскопни следи за лабораторно изследване и връзка с ключове от други автомобили. При обход на района на жп-гара в Левски на улица "Цар Симеон" е установен лек автомобил "Фолксваген Голф", обявен за издирване от ОДМВР – Велико Търново с телеграма от 1 ноември 2014 година. Установено е, че извършителят е отнел автомобила от град Велико Търново и го е изоставил в град Левски, на мястото където е намерен от полицията. 26-годишният е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл.346, ал.2, т.1 и т.2, във връзка с ал.1, и във връзка с чл.28, ал.1 от НК. Разпитан е в присъствието на служебен защитник. Направил е самопризнания и е обяснил, че е отнел и лек автомобил "Рено Клио» от улица "Княз Ал. Батенберг» в Левски. Автомобилът е установен в град Велико Търново и е върнат на собственика. С постановление на прокурор на извършителя е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" до 72 часа. По документиране на престъпната дейност на 26-годишния работа продължава разследващ полицай.